Sunday, 27 April 2014

Tersenyumlah..

Jangan bercerita pada manusia,
Mereka takkan pernah mengerti.
Salurkan segalanya melalui doa pada Tuhanmu.
Lewat setiap sujud,lewat titisan jernih.
Tuhan pun tahu perih hatimu,
Tersenyumlah wahai diri.
DIA sedang mengajarmu erti sabar dan syukur.
Bukankah manusia itu sifatnya tergesa-gesa?
Ketahuilah dirimu,
Mohonlah pertolongan dari DIA dengan sabar dan solat.
Tidaklah seseorang Muslim itu berputus asa dengan rahmatNya.
Tersenyumlah wahai jiwa yang diuji,
Dirimu sedang diangkat darjatmu jika kau bersabar.

Sunday, 23 February 2014

NIVEA brings us the 1st rinse- off body lotion..so coooollllll..(^_^)v

Salam and hi everyone,

Been busy lately so less time for "me" time too..

"me" time in my life definition is spend time by yourself with beauty regime such as doing body scrub,hair mask,apply lotion full body and hair serum..heheeee.."me" time exist when i'm not having my weekends oncall..*sigh..Of course for not having oncall is impossible in my work..:(

Last week i went to Watson Pharmacy for some shopping..Actually,my sis and I were obsessed with lotion..Whatever new advertisement of new lotion that captured our attention we will surely try it out!hahaaa..

Since NIVEA brings us the 1st rinse- off body lotion,we decided to try it out..We bought the normal skin version..Frankly speaking,we never love NIVEA since we don't really like the smell.But with this new rinse-off lotion i found the smell very soothing.Owhh my sis still don't like the smell(kinda ignore her since she's "cerewet" type..hahaaa)

Its been a week that i consistently using this rinse-off body lotion.Owhh i really have a compliance issue about using skin lotion.The only time that i used my lotion is when go to bed.But the only using at hand because I don't like the stickyness of lotion especially when we apply for whole body.

I fall in love with NIVEA rinse-off lotion that i don't have to wait for lotion to dry and even you don't have to experince the stickyness of a lotion.Also for a sensitive skin type  like mine, it doesn't cause me bacne(back acne) for a first trial.That makes me love it so much!<3

For a busy person like me,it works wonder on my skin.I totally recommended this lotion for busy yet lazy person like me..Hahaahahaa..

Can you imagine that you're having beauty regime treatment each bath time..so cool..^_^



p/s-This rinse-off lotion makes me looking forward each bath time..yeayyy so exciting..:p


Monday, 3 February 2014

Hijrahku..

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum wbt,

Sudah lama benar jari jemariku tidak menari di atas keyboard lappyku..*lappy guna untuk laporan kerja saja kut..owhh rindu nk aktif berblog..huhuu..

Ok tujuan utama aku menaip diblog kali nie adalah nak share pasal pengalaman hijrahku.Sebenarnya terlintas blog Kak Maera Ismail..tengok ada contest hijrahku dalam hati mestilah ada rasa nak join..tapi niat utama insyaAllah untuk berkongsi cerita penghijrahan aku.Semoga bermanfaat untuk semua..:')




Jika korang bertemu aku 10 tahun yang lalu pasti korang akan rasa terkejut betul.Biar betik minah nie.

Bukan berniat membuka aib sendiri,cukuplah menjadi pengajaran bersama.Walaupun aku sudah bertudung sejak usia 13 tahun tetapi tidaklah mengikut syariat.Tudung pendek,jarang..Baju ketat dan mengikut bentuk badan.Aku paling benci pakai baju yg longgar atau seluar yang besar.Tak ikut trend kata hatiku..Owhh jahilnya aku..wuwuwuwwuwuuu..T.T

Perangai pulak langsung tak menggambarkan akhlak muslimah.Sombong,bongkak,merasa diri bagus,kurang ajar dengan ibu..ya Allah memang tak sanggup nak cerita betapa kejinya perangai aku suatu masa dulu..

Tetapi jika Allah mengkehendaki kita berubah,maka itulah yang terjadi.Aku memegang kata "Kun Fayakun".Titik permulaan penghijrahan aku adalah beberapa hari setelah pemergian ayah tersayang buat selamanya.Arwah ayahku meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya.

Dalam hatiku tertanya-tanya,aku sebagai anak perempuan sulung apa yang aku boleh tolong arwah disana.Dengan dressing aku ketika itu,bagaimana arwah di sana?ya Allah..Bermula dari saat itu,aku mula berubah perlahan-lahan.Tudung semakin labuh sedikit demi sedikit.Baju semakin longgar dan labuh sehari demi sehari.Handsock tersarung kemas di lengan.Kaki kututup rapi dengan stokin.

Lama perjuangan membawa diri kembali ke jalanNya.Banyak pahit yang dirasai dari yang manis.Ujian datang menguji keimanan.Kuatkah aku menghadapi takdir Yang Maha Esa.Alhamdulillah perjuangan aku membawa kemanisan apabila ibuku turut berhijrah menutup aurat lebih sempurna.Begitu juga dengan satu-satunya adik perempuanku.Sudah mula memakai stokin walaupun pakaiannya masih belum menutup aurat dengan sempurna.

Alhamdulillah.Terima kasih Allah kerana memilihku untuk kembali ke fitrah yang suci.Wanita itu fitrahnya suci dan cantik tetapi apabila kita tidak menjaga diri dengan sebaik-baiknya ia berubah menjadi fitnah.Nauzubillahiminzalik..

Berhijrahlah wahai sahabat muslimahku..Sementara Allah masih memberi kesempatan kepada kita.Bagaimana boleh kata kita sayangkan ayah,abang,adik lelaki,suami dan anak lelaki kita sedangkan kitalah punca mereka diseksa di akhirat kelak..Tepuk dada tanyalah iman..Tegarkah kita..:'(

InsyaAllah semoga aku sentiasa istiqamah berpakaian mengikut syariatNya..:')








Tuesday, 5 November 2013

novel-bidadari berhati malaikat-bab 20..

Selesai memasak,Naurah bergegas untuk membersihkan dirinya.Aya Sofea ditinggalkan bermain di depan televisyen.Teruja rasa hatinya mahu menyambut kedatangan tetamu yang paling ditunggu-tunggu.Apatah lagi apabila dia mengesyaki kedatangan Catherine bakal membawa berita gembira buatnya.

"Aya, mari pakai bedak sikit sayang.Biar wangi-wangi sambut tetamu", suara Naurah memanggil dari kamar utama.

Aya bingkas bangun menuju ke bilik.Dia terpegun sebentar melihat mamanya sudah bersiap dengan cantik dan wangi.

"Cantiknya mama.Wanginya mama.Nie macam nak keluar dating je?Hihihiii..,"Aya mengusik mamanya.

"Amboi anak mama nie.Pandailah dia tu.Mama bukan sentiasa wangi dan cantik ke?Heheee",ujar Naurah sambil tersengih bak kerang busuk.Lucu rasanya apabila Aya pandai mengusik dirinya.Bijak betul budak zaman sekarang.

"Memang pun.Mama Aya kan memang sentiasa cantik cun meletop memang da boom..heheheee..",Aya menambah lagi usikannya.

"Haa puji mama lebih-lebih nie adalah tu.Ada udang sebalik mee ke?",usik Naurah sambil menyapukan bedak bayi ke muka Aya Sofea."Wangi dah anak mama nie.Cium sikit..",Aya Sofea mencium pipi Naurah sambil memeluk erat.

"Sayang mama.Terima kasih mama.",ujar Aya Sofea sambil tersenyum manis.

"Tok..tok..tok.."

Kedengaran bunyi pintu depan rumah.Mungkin Catherine sudah sampai,bisik hati Naurah.Dia bergegas mencapai tudung dan merapikannya sambil bergegas menuju ke pintu utama.Aya Sofea mengekori dari belakang.Pintu utama dibuka.

Naurah sedikit kaget.Berdiri di hadapannya adalah lelaki yang pernah singgah di hatinya.Ikram!Di belakangnya kelihatan seorang wanita bertudung yang mukanya sangat Naurah kenali.Masing-masing diam membisu didepan muka pintu.

"Assalammualaikum..",Kedengaran suara wanita bertudung itu memecah suasana sepi tadi.

"Wa'alaikumussalam.Jemput masuk..",Naurah menjawab ringkas.Hatinya masih berdebar laju.Apakah semua ini?Dia masih tertanya-tanya.Keliru.

Catherine membuka bicaranya."Naurah,sorry.I tak bagitahu u yang I datang berteman.Mungkin u terkejut tengok I datang berdua sampai terdiam saja",ujar Catherine agak kesal dengan tindakannya.

"Eh takpelah.Its ok lah.By the way,how did u guys know?Itu I sangat curious..Hehehee..",ujar Naurah cuba mengendurkan ketegangan persoalan didalam dirinya.

Ikram tidak ikut campur dalam perbualan mereka berdua.Dia bermain bersama Aya Sofea.

"Do u know that u're the one that inspired me to convert?I love your way dear.I fall in love with Islam.",ujar Catherine.Matanya sedikit berair.

"MasyaALLAH.."..Naurah sedikit terkejut.Dia lantas memeluk Catherine.Matanya berkaca.Dia tidak mahu menangis.

"Tahu tak I dah rasa nak bunuh diri since my parents bercerai masa kita di sekolah lagi.But u keep me strong.U selalu nasihatkan I.But at that time I wasnt care about religion.I teruskan hidup I rebel on everything.Parents I hantar belajar oversea sebab diorang tak nak tengok i rebel lagi.I said I wanna be supermodel and designer so they sent me to best fashion school in London.But in the end,I become more rebel.I tak tenang Naurah.I keep on asking why everything unlucky happen to me?Habis saja my study,I terpaksa balik KL since my parents taknak support my lifestyle lagi.Diorang tahu pasal I keep on clubbing,drunk but i never sleep with men.They ask me to work by myself.Get a job.So I become model.One night,I was so drunk sebab i lost my million contract.Devastated."..Catherine mengeluh.

Catherine kembali menyambung ceritanya.Bagaimana dia bertemu Ikram di saat dia mahu membunuh diri akibat tekanan hidup.

"I nekad nak terjun pool dekat kondo I sewa.Untuk apa lagi hidup kalau hidup I dah musnah.Takde kerjaya,no family love.Masa tu Ikram nampak I yang terhuyung hayang menuju ke pool.Dia perhatikan sampailah bila I terjun dalam pool.Dia selamatkan I.I koma seminggu akibat drunk and lemas.Dia jaga I.So I think this is the man that God sent to help me.And he was Muslim.Same as u,Naurah.So i decided to learn about Islam.I convert few months later.And alhamdulillah,he proposed me to be his queen..", Catherine menangis gembira.Dia memeluk erat Naurah.

Naurah menangis juga.Hatinya sudah lama tiada pada Ikram.Hanya sekadar kisah lama.Sesungguhnya di dalam hatinya dia ikhlas gembira untuk Catherine.Sudah lama dia mendoakan agar Allah memberikan hidayah buat sahabatnya itu.

"I'm so happy for u dear.Allah had answered my prayer.I love u LillahiTaala..So when's the wedding?",ujar Naurah teruja.

"InsyaAllah next month.Please pray for us,ya.Dont forget to bring ur husband too.He must be so lucky to have u!",Catherine tersenyum.

"Oh dear..Tengok tu.Bercerita sakan sampai makanan dah sejuk.Jom ikut I ke dapur",Naurah mengubah situasi sambil tangannya memimpin Catherine menuju ke dapur.

"Ikram,jomlah kita ke dapur.Aya bawak Uncle ke dapur ye sayang.",ujar Naurah.

"Baik mama.Jom Uncle.",Aya bingkas menarik tangan Ikram.

Mereka berempat makan sambil berbual-bual.Akhirnya barulah Naurah menceritakan hal yang sebenarnya tentang Aya Sofea dan dirinya.Catherine dan Ikram terdiam sambil berpandangan.Mereka meninggalkan dua beranak itu dengan penuh persoalan.Hati Ikram mula berbelah bahagi.

Naurah lega menemui jawapan untuk persoalan hatinya.Untuk sekian lamanya,rasa yang dulu hilang serta merta.Yang tinggal hanyalah kenangan manis.Dia menguntum senyuman.



Thursday, 30 May 2013

irresistible lunch in Kuala Gula..:)

Salam and hi everyone,

Just wanna share some special place to hunt for food..heheee..

Recently i've been to Kuala Gula..only for food hunting..have you heard about this place?its famous for bird sanctuary..because most of bird species which migrating will stop here..cool eh?

Ok lets talk about the fooooooddddd to die for..

Here's in Kuala Gula they're famous for soft shell crab which you can eat all the crab unlike the usual crab..the price per crab quite reasonable..rm7 per crab..you can ask the restaurant to cook any kind of style you want..whether to cook it masak 3 rasa or sweet sour or just fry it,everything was sooo delicious..another dishes to die for is Kari Ikan Sembilang..ohmyyyy..the freshness of ikan sembilang melt in mouth..owhhh..~

I had my irresistible lunch with my friend,Huey Ping at Restoran Terapung JS Muara Kuala Gula..the scenery was very soothing..and the restaurant also floating (new experience!)..ok be prepared to have the floating sensation whenever the boat come nearby..the wave will make the restaurant terapung-apung..and you will feel like you're floating..LOL..

A lunch for 2 person charging us around rm38..which consist of 2 softshell crab cook in sweet sour,1 bowl of kari ikan sembilang,udang celup tepung and sayur campur..

this place is really amazing..soothing.. a favourite spot to hunt for food & to bring family and friends..heheee..
well,if you like fishing this gonna be the place too!..nearby the restaurant,got Kuala Gula Resort which from your chalet room can do fishing..:)

                                             courtesy picture from my friend,Huey Ping..

since i forgot to bring my handphone that day this the only picture Huey Ping took..well,hope this place going to inspire people to hunt for food..heheee...i hate to eat crab because of the hard shell but now i'm starting to love the crab!:)








Saturday, 25 May 2013

novel-bidadari berhati malaikat-bab 19..

Hujung minggu yang cerah.Tetapi keluarga kecil Naurah Izzah tidak ke mana-mana.Naurah Izzah sibuk menyiapkan laporan bulanannya.Si kecil Aya Sofea hanya bermain-main bersama anak patungnya.

Kenapa?Kenapa dan kenapa?

Itulah persoalan yang kerap bermain diminda Naurah Izzah.

Sesekali dia mengeluh kecil.Tangannya masih ligat menyiapkan laporan bulanan.

Si kecil Aya Sofea datang menghampiri.

“Mama kenapa dari tadi asyik bunyi haihhh je?Mama sakit ke?” petah soal Aya Sofea.

“Eh bila masa pulak mama sakitnya.Kalau sakit takdelah duduk depan laptop nie sayang”,balas Naurah Izzah sambil tersenyum.

“Habis tu?Mama teringat kat boyfriend mama ye?Heheee”,usik Aya Sofea lagi.

“Aik,boyfriend yang mana satu ye?Nanti mama nak ingat balik.Hmm..hmmm”,Naurah Izzah berpura-pura acuh tak acuh pada soalan Aya Sofea.

“Eleh mama tu..Pura-pura pulak.Uncle Faqih la.”,balas Aya Sofea sambil tersengih.

“Ish budak ni.Pandai-pandai je buat cerita.Marah girlfriend Uncle Faqih kalau dia dapat tau.Mama kawan je la”,Naurah Izzah kembali menyiapkan kerjanya.

Aya Sofea masih tidak puas mengusik Naurah Izzah.

“Takpe,nanti kalau Uncle Faqih telefon biar Aya yang bagitau suruh Uncle jadi boyfriend mama.Pastu boleh kahwin.Sukanya..”suara Aya separuh menjerit sambil bertepuk tangan.

“Ya Allah budak ni.Tinggi betul angan-angan dia.Tak padan dengan kecik tu.Nanti dia.Ooo pandai ye nak kenakan mama.Meh sini mama nak geletek dia”,ujar Naurah Izzati sambil menuju ke arah Aya Sofea.

 “Mama janganlahhh..geliiiiii”, separuh menjerit Aya Sofea digeletek Naurah Izzah.

Tiba-tiba telefon bimbit Naurah Izzah berbunyi.Aya Sofea segera mengambil telefon bimbit itu.

“Siapa telefon mama,sayang?”,tanya Naurah Izzah bertanya lembut.Walaupun Aya Sofea baru berusia 3 tahun namun dia sudah cekap membaca.

“Entahlah mama.Takde tulis nama pun.Ada nombor je”,ujar Aya Sofea sambil menyerahkan telefon bimbit kepada Naurah Izzah.

“Hello,Assalammualaikum..”,ujar suara di sebalik telefon.Kedengaran suara seorang perempuan muda tetapi sedikit pelat.

“Wa’alaikumussalam.Siapa ya?ujar Naurah Izzah penuh pertanyaan dalam benaknya.

“Heyy Norah.Its me.Guess who?!”ujar suara itu kembali.

“Hmmm..Catherine?..”Naurah masih berfikir.Tidak mungkinlah Catherine memberi salam kepadanya.

“Yupps babe!!..I need to talk to you now.Can we meet?”,ujar Catherine lagi.

“Sure.You wanna come to my house or we meet outside?which place?”balas Naurah Izzah kembali.Dia seakan-akan bingung mendengar salam dari Catherine.

“I think I’ll come to our place.Text me your address ok?A.S.A.P ok?!”,balas Catherine dengan penuh keterujaan.

“Orait dear.I’ll text you the address..will wait for you at home.”ujar Naurah Izzah dengan gembira.
Hatinya berdebar-debar.Adakah doanya selama ini telah dimakbulkan?Dia benar-benar berharap yang andaiannya adalah benar.Jikalau itu yang sebenarnya maka dia adalaha sahabat yang paling bahagia.

“Siapa telefon mama?”,Aya Sofea bertanya kehairan setelah melihat Naurah Izzah kelihatan tersenyum gembira selepas menerima panggilan telefon tersebut.

“Kawan sekolah mama sayang.Aunty Catherine cakap nak datang rumah kejap lagi.Seronoknya.Lama betul mama tak jumpa dia”,ujar Naurah Izzah teruja.

“Mama nak masak apa untuk Aunty Catherine?”,tanya Aya Sofea lagi.

“Hmm mama nak masak special lah.Bukan senang Aunty Catherine nak datang rumah kita”,ujar Naurah Izzah.

“Mama kenapa kalau ada orang datang rumah mesti mama masak special?”,Aya Sofea bertanya.

“Mestilah sayang.Rasulullah SAW ajar kita supaya memuliakan tetamu.Bila tetamu datang kenalah layan baik-baik.Masak sedap-sedap.Sebab tetamu datang bersama rahmat.Tetamu mendoakan kita.Jadi nanti kalau Aya da besar kenalah buat macam mana mama buat ye sayang”,ujar Naurah Izzah sambil menyelitkan elemen keagamaan dalam perbualan mereka.Secara tidak langsung dia mendidik melalui teladan.

Naurah Izzah menutup laptopnya dan mengemas mejanya yang berselerak dengan kertas.

“Aya tengok tv dulu ye.Mama nak masak sekejap”ujar Naurah.

“Mama,Aya tak nak tengok tv.Nak tengok mama masak”,Aya Sofea mengekori Naurah Izzah menuju ke dapur.

“Yelah sayang.Duduk diam-diam atas tau.”, Naurah Izzah meletakkan Aya Sofea di atas kerusi dapur.


“Baik chef.!!” Ujar Aya Sofea sambil mengenyit mata nakal.


to be continued...

p/s=contest dah dibatalkan.maybe next time lah ye..huhuuu..

Tuesday, 19 March 2013

sekian lamanya..

Assalammualaikum wbt & salam sejahtera  kepada para sahabat di sini..

MasyaAllah diam tak diam esok menjelang setahun aku bermastautin di Kelantan nie..sekejap je masa berlalu..tak terasa setahun berlalu..sebab banyak sangat perkara yang terjadi..pahit manis masin masam semuanya..boleh jadi rojak okeh~

Lama juga blog aku nie dipenuhi sawang-sawang..hihiii..ok masa untuk bersih sikit-sikit ye..#erkkk

ok sementara tunggu posting utk tempat baru pulak bab novel akan bersambung..tungggggguuuu~

wahai para sahabat,aku memohon doa kalian semoga urusanku di sini dipermudahkan..sebab sedang mengalami sedikit fasa penurunan mental (eh..mental breakdown)..bos xsey sain buku log..da 3 minggu hantar dia buat dek..selagi x hantar buku log tu selagi tu akan tersangkut posting..T.T tolong doakan aku tabah..sebab banyak 'terluka' lately..

p/s-da siap anta buku log aku akan update siri novel..insyaAllah..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...