Friday, 30 September 2011

~~PRE ORDER~~ETA EARLY NOVEMBER

Assalammualaikum wbt,

Hi kawan-kawan..semoga korang dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..entry kali nie adalah salah satu keje part time aku..sape-sape berminat nak beli bolehlah PM aku kt facebook..add nurzatul effa ahmad shahrudin..heheee..promote lak..;p kat sana de detail lanjut pasal baju-baju comey nie..jadi kat sini aku upload pix je..enjoy the pix..:)














p/s=comey kn?interested??bolehlah book kat fesbuk aku ye..nie pre oder dulu..:)

Thursday, 29 September 2011

Wednesday, 28 September 2011

kenangan semalam..

Assalammualaikum wbt,

Tadi lepas solat maghrib tetiba je teringat kawan aku masa kecik-kecik dulu..ada 2 orang yang paling rapat..1 lelaki 1 perempuan..kami sebaya..sampai sekarang aku tak pernah jumpa dorang nie..sebab dua-duanya dah berpindah dari kawasan rumah aku dari kami berumur 6-7 tahun camtu..sangat-sangat lama terpisah..

Tentu korang cakap pelah susah sangat..cari je lah kat facebook confirm jumpa..kat internet ke..hmm masalah utamanya adalah aku tak tau nama penuh mereka nie..setakat ingat nama panggilan susah la..lagi satu,muka sah-sah lah dah berubah kan..muka aku je la stay the same bak kata schoolmate aku..tak berubah langsung..-_-"

Sorang nama syam kut..aku ingat-ingat lupa..confius dengan nama abang dia..tapi aku paling ingat dia ada kakak nama baizura..mak dia kami panggil cik yong..lagi sorang kawan aku tu nama panggilan dia syuhada..nama penuh aku pun taktau..dia pindah dari taiping balik kampung setelah mak dia meninggal sakit barah otak..tapi aku taktau dia pindah mana..yang syam pulak pindah area ipoh..sebab aku penah ingat family aku pernah melawat rumah dorang..tapi aku tak surelah dorang tinggal sana lagi atau tak..:(

Yang kelakarnya aku ada history dengan syam nie..history sama-sama naik basikal pastu masuk longkang..amik kau..benjol kat kepala aku..balik rumah nanges..aku pun pelik gak sampai sekarang macam mana lah kami boleh masuk longkang kecik depan rumah..syuhada pulak adalah kawan terbaik aku masa tadia..sebab aku takde kawan lain melainkan dia,syam dengan sepupu aku ina..lagi satu sebab aku pasif sikit dulu selalu kena buli..sedih betul..

Harapan aku adalah untuk bertemu semula dengan kawan-kawan masa zaman kecik nie..taktaulah ada lagi ke tak gambar dorang..nanti kalo aku korek-korek album lama dan jumpa bolehlah tempek kat entry nie..manalah tau dengan cara nie aku dapat jumpa kawan lama aku tu..

p/s=entah-entah dorang sume tu da berumahtangga sekarang..ina pun dah nak kawen tahun depan..:))

Monday, 26 September 2011

tolong?!

tolong,
bawa daku jauh...
tolong,
bawa daku pergi...
tolong,
sebelum daku membusuk di sini...
tolong,
sebelum daku mati...
tolong,
apakah ada orang disana???
tolong,
adakah orang mendengarkan???
tolong,
apakah ada yang akan membantu???
tolong,
dengarkan permintaanku,
daku ingin pergi...

Sunday, 25 September 2011

my favourite korean song recently-G.NA - 'Black & White' MV

Hi guys..just wanna share with all of you this sweet beautiful songs that i've been falling in love recently..enjoy this video as we're on sunday..(^_^)


p/s=both singers and her guys are soo cute and lovely..<3

Saturday, 24 September 2011

How to Make Dukbokki 떡볶이 (Korean Spicy Rice Cakes)

ha nie pula cara-cara macam mane nak masak deobukki tu..senang je..cuma mungkinlah rasa akan sedikit berbeza sebab kita pakai cili paste yang berbeza dengan di korea..(err macamlah aku penah pi korea kan..hahaaa)..enjoy this video ya..trylah buat..sekali sekala makan masakan korea pulak...nie asyik dok makan kari,gulai lemak je..bosan tau tak..sesiapa yang dah berumah tangga silalah merajinkan diri untuk mencuba pelbagai resepi..mesti suami anda akan sayang anda..confirm tak cari lain..hahahaaa...:p




p/s=aku lupa pulak nak snap picture deobukki yang aku buat tadi..dah habis makan baru ingat..jadi wassalam lah..:p

Homemade Sticky Rice Cakes for TteokBokkI and TteokGuk (떡볶이 떡)

Assalammualaikum wbt,
Hi kawan-kawan..semoga kalian sihat hari ini..aku macam biasalah masih menjalani rawatan anti virus..tinggal lagi 2 hari je nak habis ubat antivirus tu..
Hari nie aku nak share dengan korang semua resepi spicy rice cake atau nama glamernya deobukki..makanan nie asal korea..jadi sape-sape yang biasa makan korean food mestilah familiar dengan deobukki nie..kalau ikut tahap kesusahan untuk mrmbuat nie bolehlah dikategorikan sebagai sederhana..kalau ada kemahuan insyaAllah akan mudah jalannya..ngeeee..:D
Untuk membuat deobukki nie perlukan rice stick cakes..kalo kat korea boleh dapat yang segera..kalau kat malaysia nie aku tak surelah ada ke tak..tapi macam takde je..jadi aku buat sendiri berdasarkan resepi dan cara-cara di video youtube nie..tapi aku ubahlah sedikit caranya terutama pada penggunaan breadmaker..sebab takde jadi aku uli pakai tangan je..heheee..



kalau da selesai buat rice stick cakes nie bolehlah lanjutkan masak deobukki..tunggu entry selanjutnya..selamat mencuba..:)

Thursday, 22 September 2011

kisah berinterview dengan mask..:)

Assalammualaikum wbt,

Apa kabar kawan-kawanku?semoga sihatlah hendaknya..owhh memang agak lama aku tidak mengupdatekan blog ini..sebenarnya hari tu dah update tapi disebabkan line bengong(sebab pakai wifi free kat McD) tak dapatlah nak diupdatekan entry..punyalah syok mengarang entry time nak upload jadi error..arrghhh stress sekejap sebab aku tulis entry full version english..penat tau tak..-_-"

Owhh ya,mulai semalam aku telah kembali ke Taiping setelah bermaustatin di KL selama lebih 2 minggu..bukan saja-saja nak pi KL..sebab atas urusan settlekan interview dengan SPA(suruhanjaya perkhidmatan awam)..yelahhh..dah tiba masanya untuk aku mencari pekerjaan..owhhh rindu zaman belajar..;p

Alhamdulillah aku da selesai menjalani sesi temu duga dengan SPA untuk jawatan pegawai farmasi selasa (20/9)..syukur sangat-sangat walaupun aku bersendirian untuk ke interview tu semuanya berjalan lancar..macam tak percaya..sebab banyak dugaan yang datang before aku datang interview..antaranya aku adalah orang yang paling lambat menerima panggilan interview dari SPA..sebab semua kawan aku (Oya,Anis,Miera,Naemah,Pathma,Kak Fauziah) dapat interview pada hari Khamis (22/9)..masa dapat panggilan dari SPA cakap 20hb aku macam tak percaya..sebab hari-hari sebelumnya bila dapat tau yang lain-lain dapat tarikh sama kecuali aku memang rasa kecewa la juga..memang rasa nak give up lah..sampai aku rasa betul-betul nak menangis bila aku telefon SPA balik untuk tanya ada telefon nombor hp mak atau nombor rumah tak..sebab sebelumnya aku belum activate nombor celcom yang hilang bersama hp dulu..

Dugaan terbesar adalah pada hari Sabtu tetiba muka aku naik bintik-bintik air dan merah-merah macam kena ruam..hari sebelumnya aku tidur rumah bestfriend aku,Amy dekat Subang Jaya..balik dari rumah Amy muka semakin pedih-pedih..terus aku minta along hantar ke klinik..doc tu memang mengejutkan aku sebab dia diagnos aku kena viral infection herpes simplex..owhh my..giler betul..setahu aku herpes simplex usually kena area genital..doc tu cakap nie type 1 yang kena area muka..makkkk..apakah ini..pastu dia bagi ubat anti virus acyclovir,ubat sapu acyclovir dan ubat kurang bengkak serropeptidase..aku cakaplah kat doc yang aku ada interview hari selasa boleh ke sembuh nie..pastu doc cakap insyaAllah boleh asalkan makan ubat..

Keadaan bertambah teruk walaupun aku makan ubat ikut masa dan dosis..arrggghh stress..semakin buruk pulak bila makan ubat..aku terdetik dalam hati entah-entah salah diagnos penyakit sebab melalui buku teks farmakoterapi aku tengok dosis ubat yang doc bagi rendah sangat-sangat..pastu macam pelik je macam mana tetiba aku boleh kena herpes simplex yang usually sexually transmitted..astaghfirullah al azim..hari ahad semakin bengkak muka aku..tapi yang peliknya sebelah kiri muka je..waktu malam tu aku kirim MMS gambar muka aku sebab mak nak tengok macam mana..mak terkejut sangat-sangat bila dah tengok..terus dia telefon suruh along bawak aku ke HKL isnin tu..

Pagi isnin masih tak surut-surut bengkak kat muka walaupun ubat kurang bengkak dah habis..anti virus pun dah sepapan habis(10tablet)..along hantar aku ke HKL untuk rawatan..ternyata memang aku kena herpes..tapi bukan herpes SIMPLEX tapi herpes ZOSTER!!!!..beza tau tak..haisshhh doc kat klinik tu la..dah la bagi dosis rendah giler..sebab tu lah tak berefek langsung..kata doc kat HKL,at least it will take a week to cure this disease..sebab aku informkan yang aku ada interview 20hb iaitu esoknya..memang tak dapatlah nak sembuh secara automatik kan..doc tu tulis memo untuk para penemuduga SPA..pastu dia referkan aku ke bahagian mata sebab takut virus tu attack mata..sangat berbahaya kalo dah menyerang bahagian mata kita..jadi terpaksalah aku menghabiskan kira-kira 5jam di HKL..termasuklah kat bahagian oftalmologi diperiksa dan dijadikan bahan uji kaji.(doc kat sana siap ambil pix aku sebagai sample kes).-_-"


Pada pagi 20hb tu aku dengan selambanya ke interview SPA memakai mask..hari sebelumnya aku dah telefon orang SPA bagitahu mungkinkah boleh ditunda..tapi dorang cakap maybe bulan 10 pulak panggilannya..jadi aku decide pergi lah juga dengan memakai mask..heheee..coverlah weihh..pelik kut sebelah muka macam monster..ala-ala cucuk botoks tak jadi kut dengan bengkak dan blister..huhuuu..masa pergi interview tu semua orang macam usha peliklah kenapa budak nie dok pakai mask kan..padahal Putrajaya bukanlah area jerebu yang paling teruk..lantaklah korang..aku buat selamba badak jelah..masuk bilik interview pun tak buka mask..2 penemuduga aku sangat sempoii..aku bagi memo dari HKL pun tak baca kut..alhamdulillah semua soalan yang dia tanya aku dapat jawab..dan sempat pulak dorang melawak nak hantar aku ke Labuan..erkkk apakah..aku pun gelak-gelak je lah..walaupun bukan dia nampak pun aku gelak ke tak sebab mask tu..heheee..

::beginilah kiranya rupa pekerja nak interviewed pakai mask..heheee..

Hari nie masih menyambung makan ubat antivirus yang baru iaitu dosis 800mg 5 kali sehari..dengan kata lain kira-kira setiap 4-5 jam aku kena makan ubat..dimana waktu tidur pun agak terganggu sebab kena bangun semata-mata makan antivirus..alhamdulillah perkembangan semakin baik..muka dah tak bengkak..blister semakin kering..pedih dah kurang..boleh senyum dengan lebar dah sekarang..ngeeee..(^____^)


Kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal penyakit yang menimpa aku ini bolehlah google sendiri HERPES ZOSTER atau nama glamer dia shingles..atau klik je kat link nie .. sekiannn..owhh ya,petang tadi aku kol SPA tanya result interview,alhamdulillah aku lulus..dorang cakap tunggu surat tawaran dihantar ke rumah..yeayyy..kata mak aku berbaloi pi interview pakai mask..hahaaaa...

p/s=nak pilih mr bumblebee atau mr mazda 2?heheeee..(heyy,belum kerja dah pikir pasal benda tu..;p) motivation untuk start kerja..taktaulah bila mereka nak hantar posting nie..

Saturday, 3 September 2011

Berlari Menuju Tuhanku..

Kelam,suram..
Dimana cahayamu Tuhan?
Apa yang harus kulakukan?
Kemana harus ku pergi?

Kepada siapa harus ku lampiaskan amarahku?
Apakah pada nasib?
Apakah pada jalan takdirNya?
Apakah pada diri sendiri?

Tertawa..
Pada jalan takdir yang menyeksakan..
Apakah masih ada kesempatan untuk merasa kemanisan udaraMu?
Apakah tiada penghujung derita ini Tuhan?
Dimana harus kusandarkan harapan yang tinggi menggunung?
Atau dibiarkan sahaja reput dimamah duka dan noda?

Tuhan..
Berikan aku kesempatan,
Merasai kehangatanMu Sang Pencipta yang Abadi,
Dimana semuanya akan berakhir,
Semua episod duka nan kelam,

Tuhan..
Aku ingin sekali berlari menujuMu..

p/s=salam teman-teman..ini adalah puisi yang akan aku masukkan dalam novel atau cerpen yang aku akan hasilkan..pendapat kalian tentang puisi nie?sila-sila..:)

Friday, 2 September 2011

cerita hari semalam..

Assalammualaikum wbt,

Apa kabar kawan-kawan?macam mana sambutan raya masing-masing?mesti best kan..alhamdulillah kalau macam tu..

Semalam kenduri kawen schoolmate aku..sama-sama prefect juga dulu..dah melangkah ke jinjang pelamin..esok pulak ketua pengawas pulak yang akan melangkah jinjang pelamin..errkk apakah ini musim prefect@pengawas kawen?hahahaaaa...:p

Alhamdulillah dapatlah bertemu dengan beberapa schoolmate yang lain..dapat jumpa ketua kelas aku yang dah lost contact selama 5-6 tahun gakla..(err sebab SPM tahun 2004)..sambil dok makan-makan aku,izzat(izzatul) dan aman(amanina) bersembang-sembang dulu sementara tunggu pengantin (ain) datang..maybe kami datang terlalu awal kut sebab masa tu tak ramai sangat yang datang..happy sangat-sangat dapat berkumpul bersama teman-teman lama..sebenarnya lagi best kalo ramai yang datang..mungkin sebab raya kan jadi ramai yang balik kampung..next time harap dapat jumpa lagi..:)

Let the pictures tell it all how happy i am that day..:) alhamdulillah..at least it heals..

::bersama pengantin (ain) dan ketua kelas saya yang comey,amanina..:)


::bersama izzat..:)


::tumpang bergaya..not my car..>.<


::bersama izzat dan amy..teman meronggeng beraya..alahaiii..;p

Raya tahun nie aku diberitakan kabar gembira dari my besties,Adawiyah..dia dah pregnant..alhamdulillah..next yearlah aku jadi aunty..Tahun depan bulan 6,another besties Amy akan meninggalkan zaman kegemilangan dara..hahaaaaa..ayat tak menahan..loll..

p/s=tak sabar nak melangkah ke alam baru..;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...