Thursday, 19 January 2012

Kerana Dia Sebaik-baik Perancang..:)

Assalammualaikum wbt,

Hi sahabat-sahabat.Apa khabar kalian hari ini?Semoga sihat sejahtera hendaknya.


Boleh aku tanya 1 soalan mudah lagi ringkas?

Siapa dalam dunia nie yang tak pernah merancang apa-apa pun dalam hidup dia?tak pernah fikir nak jadi apa-apa cuma fikir 'let's go with the flow"?aku rasa macam mustahil je.Hatta kanak-kanak kecil sekalipun kalau kita tanya nanti besar nak jadi apa mesti dia akan bagitau cita-cita dia sama ada nak jadi doktor atau lain-lain.betul kan?sebab diri sendiri pun seperti itu ketika masih di alam hingusan..hehee..

Sebagai hambaNya yang lemah dan manusia biasa yang inginkan kesempurnaan memang lumrah kita untuk mempunyai plan atau strategi dalam kehidupan.Tak kiralah perancangan dari segi kewangan,akademik,cita-cita atau lain-lain.Ianya tetap bersandarkan perkataan "perancangan".Betul kan?:)


Ketika kita menginginkan sesuatu berdasarkan perancangan tentu kita berusaha sedaya upaya untuk menjadikan perancangan kita berjaya kan?Tetapi siapalah kita untuk menidakkan kekuasaan dariNya?dan apakah semua perancangan kita itu menjadi?Bohonglah kalau ada yang cakap "eh semua cita-cita aku tercapailah.takde masalah pun".


"Wamakaru wamakarallah wallahu khairul makirin"..ertinya kita merancang, Allah merancang dan Allah jua sebaik-baik perancang.Ayat ini memang memberikan impak pada aku dan aku baru tersedar akan keindahan ayat ini ketika aku di sini.Masih duduk di rumah kerana masih belum di'posting'kan.


Subhanallah..betapa Kau telah mengatur hidupku begitu indah.bukan indah kerana ianya disusuri dengan kemanisan tawa dan mudah tetapi indah kerana perancanganMu sebaik-baiknya dan aku tidak menyedari semua itu.


Aku teringat kembali perancangan aku ketika masih dibangku sekolah iaitu ketika Tingkatan 4.Aku bertekad untuk menjadi seorang arkitek lalu aku dengan nekadnya mengambil mata pelajaran tambahan iaitu Pendidikan Seni untuk membolehkan aku mengasah bakat melukis dan menjayakan cita-cita aku.Ketika mengisi borang UPU dengan sengaja aku meletakkan pilihan Diploma Farmasi sebagai pilihan pertama dan pengajian berkaitan seni bina dan seni hiasan dalaman di tangga-tangga pilihan seterusnya.Dengan keputusan SPM yang boleh dibanggakan cuba bayangkan aku tidak menerima sebarang tawaran Kolej Matrikulasi.Cuba bayangkan dimana pelajar yang mempunyai keputusa lebih rendah pun dapat masuk matriks!Aku pula terpaksa masuk ke tingkatan 6 buat sementara waktu kerana tiada pilhan lain.Ketika cikgu-cikgu disekolah mendesak supaya melakukan rayuan ke matrikulasi aku dengan tegas mengatakan tidak mahu.Ketika itu ada tawaran matrikulasi dari Universiti Padjajaran,Bandung.matrikulasi 1 tahun dan pengajian farmasi 4 tahun.Selain itu ada juga tawaran A-Level Australian Science di Kolej Sunway Penang..Tetapi kerana kesuntukan biaya aku terpaksa menolak dan menunggu tawaran UPU.seminggu di tingkatan 6 aku menerima tawaran ke Matrikulasi Gopeng!Ya itu yang aku tunggu-tunggu.Tapi apabila ke sana ternyata semuanya tak seindah yang aku sangkakan dimana kawan baik bertukar jadi orang asing dan orang asing bertukar menjadi sahabat yang baik.Setiap hari aku berdoa semoga Allah bawalah aku pergi dari situ dan akhirnya doa aku terjawab apabila aku menerima tawaran melanjutkan pengajian Diploma Farmasi di UiTM Penang.


Aku masih ingat ketika minggu orientasi,lecturer bimbingan ketika ada group work pernah menyuruh kami student baru melukis graf perancangan hidup kami dalam masa 10 tahun ke depan di atas kertas masing-masing.Kemudian harus dipersembahkan di hadapan sahabat-sahabat lain.Aku masih ingat aku melukis graf bermula dari saat itu iaitu usia 18 tahun.3 tahun ke depan habis diploma pada usia 21 tahun.kemudian sambung degree farmasi di UiTM 4 tahun dan selesai pada usia 25 tahun.25 tahun kerja sebagai pegawai farmasi dan kahwin pastu bla..bla..blaa..graf semakin meningkat seiring dengan usia dan tahap pendidikan yang dirancang.



Tetapi siapa sangka setelah aku menamatkan diploma farmasi selama 3 tahun,aku tak mampu untuk menyambung ke peringkat degree farmasi UiTM.hanya dengan perbezaan pointer sebanyak 0.03 tidak melayakkan aku ke kursus Ijazah Sarjana Muda Farmasi yang aku tunggu-tunggu selama 3 tahun.Hakikatnya aku kena bekerja selama setahun dulu sebelum apply lagi untuk kursus yang sama dan itu berdasarkan rezeki kerana persaingan untuk ke bidang farmasi ketika itu sangat sengit.Untuk pertama kalinya dalam hidup aku menggunakan 'kabel' iaitu menggunakan tiket MPP kerana pointer hanya 0.03!namun itulah yang dikatakan perancangan manusia.pasti ada gagalnya jika Allah tidak mengizinkan.dan aku bersyukur ketika aku memohon untuk program transfer kredit ke Universiti Gadjah Mada aku diterima!bayangkanlah dari tempoh pengajian di Malaysia selama 4 tahun aku hanya belajar selama 2 tahun 6 bulan untuk Ijazah Sarjana Muda Farmasi.Ya!Ijazah yang sama cuma bezanya hanya di tempat belajar sahaja dan waktunya lebih pendek.Alhamdulillah.

Berbalik kepada graf perancangan masa depan yang dahulu,siapa sangka yang seharusnya aku tamat belajar 2012/2013 tetapi aku berjaya menamatkan pelajaran dalam tahun 2011 dan graduated on time dengan Ijazah Sarjana Farmasi dari Universitas Gadjah Mada,Yogyakarta.Siapa juga sangka aku akan mula bekerja setahun atau 2 tahun lebih awal dari graf tersebut!jadi aku yakin sangat-sangat atas setiap ujian yang Allah bagi pasti ada hikmahnya..andai saja kalau aku berjaya dalam penggunaan 'kabel' mungkin sahaja sekarang aku masih berjuang di medan peperiksaan sama seperti yang lain.andai sahaja Allah tidak mengeluarkan aku dari matrikulasi dan memberi aku jalan keluar dengan tawaran diploma farmasi mustahil untuk aku di sini mengenggam ijazah tersebut..subhanAllah..




Lihat..betapa indahnya perancangan Allah tanpa kita sedari..Kita mungkin banyak merungut dalam hidup..asyik complaint sana sini..(aku pun selalu..huhuu) kenapa itulah..kenapa inilah..kadang-kadang sampai kita terlupa siapa kita..terlupa bahawa kita hanya hambaNya yang telah diatur perjalanan hidup tanpa kita ketahui..iaitu Qada dan Qadar..


Pandang dan lihatlah kembali jalan hidup kita..Apakah selari dengan perancangan atau cita-cita kita?Aku?Tentu sahaja tidak..Dari seorang arkitek menjadi ahli farmasi.Siapa sangka?siapa sangka budak hingusan yang kuat bercakap,nakal,pernah turun kelas yang corot mampu menghabiskan degree of pharmacy?yang hanya selalu diilusikan hanya untuk golongan kanak-kanak pintar di sekolah.

Alhamdulillah terima kasih ya Allah..Wamakaru wamakarallah wallahu khairul makirin..:')


p/s=sorry eh..hari nie punya entry panjang..overexcited citer pasal masa lalu..:p


2 comments:

  1. subhannallah perangcangan allah yang terbaik..diriku pun dulu tidak pandai mana..alhamdulilah..rezeki dan berkat doa ume ayah..dapat melanjutkan pelajaran ke bidang minyak dan gas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..kita tak pernah tau apa akan terjadi pada kita di masa depan..semua ketentuanNya..:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...