Tuesday, 31 January 2012

copypaste:Kenapa Harus Terburu-buru?

Assalammualaikum wbt,

Semoga korang sihat sejahtera..kan aku dah janji kan semalam nak update entry ber'isi'?haa nie nak tunaikan janjilah nie..cuma bukan entry perahan otak..otak penat nak fikir..hahaaa..(alasann..;p) copypaste pun boleh kan sebab ia sangat dekat dihati aku..ngeee..

Artikel ini dicopy dari sini.

Selamat membaca..:)


“Sudah ade kekasih ke belum?”
“Kenapa masih takde pakwe/makwe?”
“Masih takde yang berkenan ke?”
“Memang jenis suka bersendirian ae?”
Kita diserang bertubi-tubi dengan pelbagai aneka soalan yang mencengkam jiwa. Tidak boleh berhelah, tidak boleh mencari alasan. Tengok kiri dan tengok kanan, semuanya sama sahaja. Banyak sudah teman-teman bergandingan, berjalan seiringan, makan sekali, study sama-sama, keluar bersama dan berbual mesra.
Luluh juga pertahanan hati, suasana disekeliling kita memaksa kita untuk hidup seperti mereka. Kita tidak mahu dicap kolot, jual mahal dan suka mengasingkan diri. 
Pupus kemulian diri, menjaga kehormatan adalah sangat berat hampir separuh mati. Hidup terasing dari suasana masyarakat yang merayu setiap hari. Memadu kasih, menyapa sayang akhirnya bukanlah sesuatu yang istimewa. Tidak istimewa kerana tiada masa menunggu yang panjang. Tidak pula menarik hati kerana boleh bertukar ganti sesuai dengan selera.
Mudah sekali menjalinkan hubungan dan mudah sekali memutuskan hubungan. Mencintai  dan dicintai menjadi tidak asyik lagi. Masa muda dilihat serba sempurna sekadar memuaskan mata, mamanjakan hasrat jiwa dan mengabaikan larangan Allah.
Apa yang membuat kita berasa harus menyemai cinta di usia belia? Apa yang membuat kita perlu berlatih, mengolah hati dan mengolah perasaan untuk sesuatu yang bernama “cinta yang terlarang?” apa yang membuatkan kita bersusah payah menyesakkan fikiran dan jiwa untuk sesuatu yang hanya menghasilkan pundi-pundi dosa?
Apakah bila cinta tidak menghampiri, ia tidak akan datang selamanya?
Apakah kalau kita tidak merasakan sekarang, kita akan menjadi makhluk paling aneh didunia?
sama sekali tidak.
masa muda adalah masa produktif. Masa muda adalah masa untuk mengumpulkan bekal untuk hidup yang semakin mendatang. Inilah masa untuk memberi erti kepada dunia yang kita huni. Inilah masa untuk mengasah kemampuan, mengumpulkan kemahuan dan berharap adanya perubahan yang besar dalam hidup kita.

p/s=soalan cepucemas.. :p

2 comments:

  1. ye, tak perlu terburu2.
    berbakti dan beramal untuk kedua ibu bapa adalah lebih mulia

    ReplyDelete
  2. @emyfarid-betul2..setuju..memang niat di hati begitu..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...